Aby poprawnie wywietla stron , musisz mie zainstalowany adobe Flash.

Get Adobe Flash player

CYTRA

  • pszenica chlebowa, (klasa jakości B)
  • wpisana do Rejestru Odmian w 2004 roku
  • wysoka zawartość białka (ok.15%) i glutenu (pow. 30%)
  • wysoka liczba opadania
  • źdźbło niskie (85-95 cm) bardzo odporne na wyleganie
  • średni termin kłoszenia i dojrzewania
  • odporność na osypywanie i porastanie
  • bardzo dobra zdrowotność, szczególnie odporna na mączniaka, rdze i septoriozy liści
  • plenność bardzo dobra szczególnie w rejonach środkowej i północnej Polski
  • wymagania glebowe przeciętne
  • ze względu na bardzo dużą zdrowotność i odporność na wyleganie przydatna do uprawy w warunkach ekologicznych
  • odmiana posiadająca cechy przewódkowe, nadaje się do siewu alternatywnego (późną jesienią)
Ważniejsze cechy rolnicze
wczesny średni późny
Termin kłoszenia
Termin dojrzewania
niska średnia wysoka
Tolerancja na zakwaszanie gleby
Odporność na wyleganie
Wysokość
MTZ
Zawartość białka
Zawartość glutenu
Odpornośc na choroby
niska średnia wysoka
Mączniak prawdziwy
Rdza brunatna
Rdza żółta
Brunatna plamistość liści
Septorioza liści
Septorioza plew
Fuzarioza kłosów
Choroby podstawy źdźbła
© hr-strzelce.pl 2010 Wszelkie prawa zastrzeżone | Design by: dwiestrony.pl