Aby poprawnie wywietla stron , musisz mie zainstalowany adobe Flash.

Get Adobe Flash player

Jesienne szkodniki w rzepaku

UWAGA! W związku z wycofaniem zapraw do rzepaku zawierających insektycydy z grupy neonikotynoidów zwracamy uwagę na konieczność kontroli występowania szkodników na jesiennych plantacjach rzepaku ozimego. Prosimy o zwrócenie szczególnej uwagi na:

  • śmietkę kapuścianą (termin obserwacji: wrzesień-listopad; próg szkodliwości: 1 śmietka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni)
  • pchełki ziemne (termin obserwacji: wrzesień – październik; próg szkodliwości: 1 chrząszcz na 1 mb rzędu)
  • pchełka rzepakowa (termin obserwacji: wrzesień – październik; próg szkodliwości: 3 chrząszcze na 1 mb rzędu)
  • gnatarz rzepakowiec (termin obserwacji: wrzesień-październik; próg szkodliwości: 1 gąsienica na 1 roślinie)
  • chowacz galasówek (termin obserwacji: wrzesień – listopad; próg szkodliwości: 2-3 chrząszcze w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni)

W przypadku stwierdzenie przekroczenia progów szkodliwości powyższych szkodników należy wykonać oprysk insektycydem zgodnie z zaleceniami IOR.

Insektycydy zarejestrowane do jesiennych oprysków rzepaku ozimego:

  • Agria-Deltametryna (pchełki; 0.25 l/ha)
  • Decis 2.5 EC (pchełki 0.25 l/ha)
  • Decis Mega 50 EW (pchełki, gnatarz; 0.15 l/ha)
  • Delta 50 EW (pchełki, gnatarz; 0.15 l/ha)
  • Khoisan 25 EC (pchełki; 0.25 l /ha)
  • Patriot (pchełki; 0.25 l/ha)
  • Sparviero (pchełki ziemne; 0.075 l/ha)

Metoda “żółtych naczyń” to sprawdzony sposób monitorowania pierwszych nalotów i aktywności szkodliwych owadów, w szczególności chrząszczy w rzepaku.

Stosując żółte naczynia należy kierować się następującymi zasadami:

  • stosować pojemniki barwy żółtej jak najbardziej przypominające kolor kwiatów rzepaku;
  • należy pamiętać aby pojemniki miały przy krawędzi małe otworki, które zapobiegną wylewaniu się z nich wody wraz z odłowionymi szkodnikami;
  • do wody znajdującej się w pojemnikach dodawać kilka kropli płynu zmniejszającego napięcie powierzchniowe (np. płyn do mycia naczyń), a w czasie mrozów naczynia można napełniać zimowymi płynami stosowanymi do spryskiwaczy szyb samochodowych;
  • pojemniki powinny znajdować się na wysokości roślin;
  • żółte naczynia ustawia się około 20 m w głąb, licząc od brzegu plantacji;
  • na dużej plantacji rzepaku naczynia ustawiać po każdej stronie pola;
  • kontrola naczyń powinna odbywać się regularnie o tej samej porze dnia, najlepiej w południe;

Informacja dotycząca metody “żółtych naczyń” pochodzi z opracowania prof. dr hab Marka Mrówczyńskiego oraz inż. Henryka Wachowiaka “Integrowana ochrona rzepaku przed szkodnikami” z “Rzepak  - integrowana produkcja – poradnik dla producentów” Agroserwis, wyd. 6 – czerwiec 2014

© hr-strzelce.pl 2010 Wszelkie prawa zastrzeżone | realizacja: dwiestrony.pl